Titeren of vaccineren: enten op maat
Bij een titerbepaling wordt met enkele druppels bloed gekeken of er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn en of er dus al geënt moet worden of dat uw dier nog voldoende beschermd is. Het is namelijk gebleken dat veel dieren veel langer beschermd zijn na een vaccinatie dan men vroeger dacht. In eerste instantie begonnen we hierom met bepaalde vaccins slechts een maal 1 in de 3 jaar toe te dienen, maar tegenwoordig kunnen er dus ook titerbepalingen gedaan worden.
Men kan titerbepalingen doen voor Parvo, HCC, hondenziekte en bij de kat tegen kattenziekte.
Helaas is ook bewezen dat de ziekte van Weil bij de hond en sommige vormen van niesziekte bij de kat minder lang werken. Volgens de laatste richtlijnen van de WSAVA zouden die in situaties waarbij de ziekte voor kan komen elk jaar geënt zouden moeten worden. In Zeeland is de situatie zo dat er inderdaad redelijke kans is dat u dier hiermee besmet wordt en daarom is vaccinatie hiertegen zeker aan te raden.
Wanneer wordt een titerbepaling gedaan:
In principe wordt een titerbepaling pas gedaan bij een hond of kat van 4 jaar oud; de basisvaccinaties worden gegeven als pup/ kitten. Op een jaar oud dienen deze nog eens herhaald te worden. Op 2 en 3 jaar worden sowieso alleen de vaccinatie tegen Weil/ niesziekte gegeven. Pas op 4 jaar, wanneer de andere vaccinaties gegeven zouden moeten worden, raden we aan om te titeren. Zijn er genoeg antistoffen aanwezig, dan wordt er pas 3 jaar later (op 7 jaar) weer een bepaling gedaan; ondertussen is bewezen dat eerder niet nodig is.
Hondsdolheid/ pension
Op het moment dat een hond of kat naar het buitenland gaat is het wettelijk verplicht een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid te laten geven binnen het vaccinatieschema. Een vaccinatie niet geven is geen mogelijkheid.
Een dierenpension maakt zelf de keuze wat en hoe er geënt moet worden en of ze een titerbepaling accepteren, hiervoor kunt u best contact opnemen met het pension.
Waarom titeren?
Uw huisdier is allergisch voor een bestanddeel van het vaccin.
U wilt weten of uw huisdier nog voldoende beschermd is en wilt niet overmatig vaccineren.
Uw huisdier is ziek of heeft een auto-immuunziekte gehad.
Nadelen
Het grootste nadeel is dat er een klein beetje bloed genomen moet worden. Ook kost de hele procedure meer tijd en moet uw huisdier bij een lage titer alsnog geënt worden wat op dat moment extra kosten met zich meebrengt.